PAPAT PORUKALLA PORVOOSSA 10.08.2024

Lauantai 7.9.2024 - Varapuheenjohtaja Puili


Aamulla 6.45 kokoontui Riihimäen Rautatieasemalle 34 henkilöä valmiina kesäretkelle Porvooseen. ( 5 henkilöä tuli seuraavalla junalla). Riihimäen pilvipoutainen sää muuttui Helsingissä tuuliseksi ja sateiseksi, joten Kauppatorin aamukahvit täytyi siirtää Kauppahallin aamukahveiksi.

M/S Runeberg laiva odotti laiturissa kun pappaporukka suuntasi kahvin jälkeen pienessä tihkusateessa sen kyytiin ja siellä 5 myöhäisemmän junan ryhmäläistämme oli jo paikkansa löytäneet.

Matka laivalla sujui mukavasti maisemia katselleen välillä poutaisessa ja välillä sateisessa säässä. Maukas Lohisoppa ja päälle kahvit ja Runebergin tortut veivät nälän mennessään.

Porvooseen tullessa sää oli kirkastunut ja auringonpaisteinen Porvoon satama otti meidät vastaan. Tästä joukot sitten hajosivat omiksi ryhmikseen reiluksi kolmeksi tunniksi.

Runebergin Kotimuseo oli osalla ensimmäinen kohde ja sieltä Runebergin patsaan kautta vanhaan kaupunkiin, jossa nähtävää näin kauniina kesäpäivänä kyllä riitti. Vanhassa Tuomiokirkossa oli häät, joten se tarvitsi katsoa ulkoa, mutta sinne mennessä näin ensi kertaa taidemaalari Albert Edelfeldin muistomerkin juuri ennen kirkon porttia. Hän oli syntynyt Porvoossa Kiialan kartanossa 1854.

Näiden kulttuuri juttujen jälkeen olikin aika käydä selvittämässä vanhan kaupungin juomahuoltoa ja täytyy sanoa ettei tarvinnut pettyä, sillä moni vanha rakennus oli saanut aivan uuden merkityksen juoma ja ruokahuollon muodossa.

Matkamuistomyymälöitä ja pieniä erikoismyymälöitä löytyi yllin kyllin ja olihan heti vanhan kaupungin portilla jo 150 vuoden ajan makeisia valmistaneen Brunbergin myymäläkin makean nälkää sammuttamaan.

Torilla oli tärskyt klo 18.00 ja siellä Laakson Hannu Lehdon liikenteen bussilla oli Pappa porukkaa hakemassa kohti Riihimäkeä, mutta ennen kuin sinne lähdettiin, niin poikkesimme hautausmaalla katsomassa kolmea julkisuudenhenkilön hautaa.

J.L.Runebergin haudalla otimme ryhmäkuvan ja sitten näimme Havis Amanda patsaan tekijän Ville Vallgrenin haudan ja lopuksi kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin ampuneen Eugen Schaumanin  ison hautakiven.

Jätimme jäähyväiset Porvoolle ja sen kesäiselle vanhalle kaupungille, jolla olisi ollut vielä paljon kerrottavaa, mutta tännehän on vain 80 km Riihimäeltä.

Kiitos kaikille mukana olleille mukavasta matkasta.

Pekka ”Puili” Lehtinen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini